Login
+Follow
Login

XC Vålådalen-Blanktjärnarna

By cykelochuteliv on 2014.05.08 In Fjällcykling

Fjälltur och cykling Vålådalen Sep 2011 (23)

Våren och sommaren har liksom pausat då vi här i Jämtland senaste dagarna har haft det både kallt och fått en del snö. Men jag ger inte upp då jag ser temperaturen är på väg upp och snön smälter bort samma timme som den faller ner. Vad är då bättre än att börja snickra på vilka cykelturer som man kan njuta av i sommar. Jag upp med tips och info om en riktigt fin cykeltur som är väl värd att åka en bit för att uppleva. Du tar bilen eller tåget till Undersåker och sen bussen till Vålådalens turiststation och direkt från parkeringen/busshållplatsen kan du kliva på cykeln och ta denna runda. När du ändå är på plats i Vålådalen så är mitt tips att sova över en natt eller två för det finns minst fyra stycken turer av varierande längd och svårighetsgrad som du kan göra i närheten av stationen. Blanktjärnsrundan, Nulltjärn/Kyrkstenen, Bäverkroken i Vallbo samt en lite svårare tur till Issjödalen och pyramiderna.

Du kan när som helst läsa om denna tur och andra turer som jag för fullt håller på att sammanställa genom att klicka på XC-cykling i menyn.

Fjälltur och cykling Vålådalen Sep 2011 (6)

Vålådalen – Blanktjärnarna (Blanktjärnsrundan)
GPS och info
Cirka 13 kilometer

Detta är en tur som är ett måste om du är i trakten av Vålådalen. Det är lättcyklat största delen av turen förutom mot slutet då det blir lite väl brant uppför för att cykla vissa delar men du belönas till slut med en fantastisk fikaplats vid de turkosa blanktjärnarna. Turen startar med bred fin stig och tar dig via en hängbro över Vålån för att sedan börja gå lite svagt uppför i fin skogsmiljö, du passerar Matskålsängarna och sedan kommer ett parti som är stenigt vissa bitar men fullt cyklingsbart med lite teknik och framåtanda. Har du pigga ben går det även att ta en avstickare till Vålåfallet, du viker då av mot höger en bit efter Matskålängarna där stigen viker av mot Blanktjärnarna till vänster och mot vattenfallet till höger. Jag har själv inte hunnit ta denna avstickare än men det kommer framöver. Strax innan du kommer fram till tjärnarna så går det i partier brant uppför med grusigt underlag så där leder man cykeln upp för att sedan avsluta med en härlig cykling uppe på en brant ås där du ser lämningar från istiden på ena sidan och Blanktjärnarna dyker upp på andra sidan.

Fjälltur och cykling Vålådalen Sep 2011 (16)

 

 

Väl framme så är det bara att välja och vraka bland några fina grillplatser eller välj din egen privata strandplats och bara njut. Vid rätt väder kan det vara en fantastisk plats att vara på då det medelhavsliknande turkosa vattnet speglar fjällets toppar. Vattnets färg tillsammans med höstens färger är bland det finaste jag har upplevt.

De flesta cyklar sedan tillbaka samma väg som de kom men det finns möjlighet att cykla fortsättningen på vandringsleden runt och tillbaka till Vålådalens station men denna del är betydligt stökigare och kräver en hel del teknik och att man gillar stökig cykling för att den ska vara rolig. Tar du samma väg tillbaka som du kom så belönas du nu tack vare en del höjdmeter på finfin susande nedförskörning i flera partier innan du alldeles för snabbt är tillbaka vid Vålådalens station. En bra dag helt enkelt!

Blanktjärnarna (3)

IMG_0028
Blanktjärnarna (2)

Fjälltur och cykling Vålådalen Sep 2011 (20)

0 Responses to "XC Vålådalen-Blanktjärnarna"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login