Login
+Follow
Login

Cykeltur med älgmöte

By cykelochuteliv on 2014.05.12 In XC

 

GPS och info

Igår var det med sån där regnig söndag och både kropp och själ känner mest för att luta sig tillbaka i soffan och se på en bra film. Men någonstans fanns lite lust och inspiration till att ta en lokal cykeltur på Frösön och vips så hade vi tagit på oss kläderna och tagit fram cyklarna och enkelt övertygat vår hund om att hänga med på en runda.

Det som startade med regn och skulle bli en kort tur blev till slut cirka två mil med bitvis torra och fina stigar, framförallt fick vi vara ensamma på stigarna då de flesta andra nog hade valt att krypa ner i soffan. Cykelturen började med att vi fick ta skydd under ett träd för regnet som passerade över oss. När regnet delvis hade gett upp så cyklade vi vidare mot Frösöbergets högsta punk där vi sedan vek av ner mot naturreservatet Ändsjön och stadsdelen Valla där vi fann en del nya stigar med både spänger och lera.

spänger

Turen fortgick upp till Frösö kyrka och en fantastisk utsikt över både Åreskutan och Oviksfjällen med en nästan vindstilla Storsjön i förgrunden, en utsikt jag aldrig blir trött på.

SAM_4454

På väg tillbaka passerade vi Frösö golfbana där vi fick ett spännande möte. Helt plötsligt ser jag en älgko cirka 50 meter från cykelstigen och jag smyger sakta framåt för att fotografera och titta på detta mäktiga djur. Hon står och mumsar i sig från träden i godan ro och uppmärksammar att jag är där men bryr sig relativt lite. Efter en stund så lufsar hon vidare mot nya träd och jag står kvar både paff och imponerad över detta djur. Även om jag bott större delen av mitt liv i Jämtland och vandrat och cyklat massor av mil i skog och fjäll stöter jag sällan på älg på så nära håll och det är alltid en upplevelse.

SAM_4464 SAM_4463

Turen fortsätter efter detta över vackra ängar med samma fina fjällutsikt där vår hund bestämmer sig för att springa efter två kråkor vilket han får sota för med en utskällning och vi tar en paus för att han ska få tänka igenom vad han har gjort för fel (vilket sällan fungerar men men…vi får ju en härlig paus med rätt fin utsikt)

🙂

SAM_4466 SAM_4468

 

Tillbaka vid Frösö camping så stöter vi  på en viltjägare som har eftersök på ett påkört rådjur som vi precis mött haltandes. Med andra ord har vi haft vår beskärda del med djurmöten för denna tur, både fina men även tragiska. Vi cyklar vidare och handlar fransk nougat på ICA som en sista energi-kick och till slut sitter vi hemma i soffan och är nöjda över att vi kom ut även om bekvämligheten var nära att ta över. Vi blev istället dubbla vinnare med både soffläge och en överraskande bra cykeltur med älgmöte!

Frösön är en fantastisk plats för att cykla cross-country på då det finns miltals med stigar och varianter och relativt lite cyklister. Jag har några riktigt bra rundor med olika längd och svårighetsgrad som jag kommer att dela med mig av.

0 Responses to "Cykeltur med älgmöte"