Login
+Follow
Login

Cykla i Arådalen

By cykelochuteliv on 2014.05.25 In Fjällcykling Fjällvandring

Detta är en tur jag genomfört endast en gång men den är värd att dokumenteras då naturen är fantastisk och man får vara i princip ensam på fjället när man vandrar eller cyklar i detta område. Vägen som du åker mellan Persåsen och Arådalen kallas Fäbovägen och här passerar du cirka 30 fäbovallar och vissa av dessa kan du besöka under sommaren för att se hur man levde med djuren förr i tiden. Under sommartid kommer en del vandrare hit när fjällstugan har öppet men det är ändå avsevärt mindre folk jämfört med andra platser runt om i Jämtland och Härjedalen och du får ofta vara själv på fjället.

Arådalen med omnejd passar även mycket bra för dagsvandring då det är kort distans från fjällstugan upp till kallfjället och här finns bland annat fantastiska Dörrsjöarna som jag verkligen rekommenderar. Det är en dal som påminner mycket om Sarek i miniatyr med sina små delta-liknande sjöar och branta bergsväggar, kombinera denna tur med att ta dig upp på Oviksfjällens högsta topp Hundshögen (1371 m.öh).

Ett specialtips för dig som är intresserad av mat så finns här lite oväntat en samisk restaurang som är med i White guide och heter Hävvi. Här serveras bara råvaror som finns tillgängliga på plats såsom älg, ren, kantareller och annat gott.

Dörrsjöarna

Dörrsjöarna

Dörrsjöarna

Dörrsjöarna

 

 

STF har som sagt en fjällstuga här som är Sveriges näst äldsta fjällstation (1895) och den har 18 bäddar och du når den faktiskt med bil, Stugan har öppet mellan Midsommar och September (2014) och här kan du bo, handla mat och äta våfflor samt bada vid den intilliggande sjön Angelikan efter din vandring/cykeltur. Ett tips är att komma ihåg myggoljan om du kommer i Juni-Juli. Det finns också ett litet fjällkapell i närheten av stugan som är värt ett besök.

STF Arådalen

STF Arådalen

 

Cykling mellan Arådalen/Glen till Visjöns vindskydd (Eventuellt vidare till Höglekardalen)
Längd: Cirka 1 mil
Svårighetsgrad: 2 av 5
Underlag: Stig 75% och grusväg 25%

Cykelturen startar mittemellan  Arådalen och Glen vid Slakterigatan och går till Visjöns vindskydd men man kan fortsätta hela vägen till Höglekardalen som har förbindelse med buss till Östersund. Turen kan alltså även starta i Höglekardalen och avslutas i Glen eller om man vill cykla tillbaka till Höglekardalen . Till Glen finns dock ingen bussförbindelse utan det är egen bil som gäller.

Vi parkerade bilen vid den bommade Slakterigatan och startade klätteringen upp för en grusväg ett par kilometer fram till samernas slakteriplats.

slakterigatangrusvägen

 

När vi passerat slakteriplatsen så börjar fjällstigen och större delen av denna tur till Visjöns vindskydd är mycket fin med undantag av den sista delen innan vindskyddet som är rätt så stenig och teknisk. Stigarna består mest av hårda grusstigar med stenområden. Utsikten under cykelturen är  fantastisk i 360 grader och du kan se Hundshögen, Prästlekarfjället, Glensjön samt Visjön och det är sällan du möter andra vandrare eller cyklister på denna sträcka vilket jag själv tycker är rätt skönt.

Panorama

Panorama

 

fin stig spång

Efter en fin sträcka med härliga nedförsbackar närmar vi oss vindskyddet där vi stannar för fika och vila. Visjön syns till höger om vindskyddet och ni ser även att leden fortsätter uppför efter vindskyddet och vill ni som sagt cykla hela vägen till Höglekardalen så fortsätter ni där.

Visjöns vindskydd

Visjöns vindskydd

innan vidskydd

Vi vänder tillbaka mot Glen och bilen och turen avslutas skönt nog med en lång nedförsbacke på fin grusväg så låren kan vila upp sig innan vi tar ett dopp ensamma i Angelikasjön.

Anjelikasjön

Anjelikasjön

Skärmklipp

 

Turen finns även upplagd under sidan XC-cykling.

0 Responses to "Cykla i Arådalen"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login