Login
+Follow
Login

Tvätta cykeln

By cykelochuteliv on 2014.05.29 In XC

Jag har de tre sista åren behövt tvätta och vårda min cykel rätt många gånger efter turer i lera, jord och annat klibbigt. Under denna tid har jag försökt finna ut snabba, enkla och miljövänliga sätt att vårda min cykel på bästa sätt. Jag tänkte nu att jag skulle dela med mig av lite enkla tips och material som jag använder mig av. Jag försöker som vanligt i min vardag att vara så miljövänlig jag kan så jag letar efter bra produkter som har liten eller ingen inverkan på naturen.

Sköljning av cykeln
Det första jag gör är att skölja av cykeln med rikligt med vatten för att minska risken för att grus och annat repar ramen. Har man en vattenslang är det perfekt men då jag bor i lägenhet så har jag inte den möjligheten. Jag har dock funnit en perfekt lösning i form av en portabel tvätt som jag hittade på Claes Ohlson. Den är just nu på rea och jag fick den sista här i Östersund. Ordinarie pris är cirka 1000: – men just nu finns den på rea för 399: – så ett riktigt kap. Man laddar den inomhus eller kopplar den till bilens cigarettuttag och sen är det bara att fylla med varmvatten eller såpa/vatten och spruta på. Det följer med två olika munstycken samt en borste som man kan koppla på. Fungerar ypperligt efter min premiärtvätt igår och cykeln blev ren och fin, dessutom var det nog med kraft i munstycket för att kunna rengöra kedjan relativt bra vilket minskar behovet av avfettning.

Testobjektet

Testobjektet

Portabel tvätt

Portabel tvätt

 

Borsta och rengöra
För att borsta av smutsen så använder jag sedan bara varmt vatten och såpa och en cykelborste som finns t.ex. på Biltema. Borsta hela cykeln och använd rikligt med vatten och skölj sedan av med vatten och torka med handduk. Det finns också möjlighet att använda bilschampo med lite vax i som gör att ramen får ett skyddande lager på sig för att hindra vatten och smuts att fastna lika lätt men jag försöker bara använda såpa för att inte låta kemikalier komma ut i naturen då jag inte har något sätt att samla upp detta då jag tvättar cykeln utomhus. Och jag har klarat mig perfekt med bara såpa+vatten än så länge.

Avfettning
Jag använder väldigt sällan avfettning om det inte är något väldigt oljigt och klibbigt som jag inte kan få bort med vatten, slang, såpa eller handduk då avfettning inte är speciellt bra för naturen. Men om du behöver använda avfettning så använd det sparsamt och se till att du kan ta vara på så mycket du kan så den inte rinner ut i naturen. Det finns avfettning som är baserat på citrusolja och är biologiskt nedbrytbart och Eco-avfettning som Pure Eco som jag tycker att man ska använda i så fall men försök ändå att samla upp vätskan så gott det går.

Rengöra kedjan
När du sköljer av cykeln från början så passa på att spruta en del vatten på kedjan för att bli av med den värsta smutsen. Själva huvudrengöringen av kedjan gör jag numera med en kedjetvätt som i mina ögon är helt överlägset och fungerar ruskigt bra och är snabbt och enkelt. Efter att ha köpt en billig kedjetvätt som inte fungerade så bra så köpte jag en från Park Tools som nu i 2 år har gjort sitt jobb perfekt.Som rengöringsmedel använder jag Weldtite som kommer i en stor förpackning till ett bra pris och som är biologiskt nedbrytbar men jag letar efter en ännu mer naturvänlig kedjerengöring. Efter kedjan är rengjord så var noga att hälla över den förbrukade vätskan i en burk/flaska som du sedan märker upp med innehåll och lämnar på återvinningen. Torka av kedjan från allt rengöringsmedel genom att trampa på pedalerna och hålla en trasa runt kedjan. När kedjan är avtorkad och smörj den med kedjeolja men var noga med att torka av överflödig olja, oljan ska bara vara inne i länkarna och inte runt om kedjan.

SAM_4529

 

Rengöra kassetten
Kassetten tycker jag bör rengöras i alla fall en gång per år genom att montera loss den med kedjepiska+verktyg (Köp billigt på t.ex. Biltema) så du kan rengöra drev och mellanrum ordentligt. Under säsongen brukar jag någon gång ibland ta av bakhjulet och lägga det på backen för att sedan dra en trasa mellan de olika dreven för att hålla kassetten okej.

Kassett

Kassett

Så fem steg för rutintvätt:

1. Skölj av ramen, kedja och drev med ljummet/varmt vatten för att bli av med grus, sten och lera
2. Spraya på lite såpa eller Yes diskmedel och låt verka nån minut och borsta sedan alla delar rena och skölj sedan rent
3. Torka torrt runt dämpare och på ramen med en handduk
4. Rengör kedjan med kedjerengöring och torka rent (Om behov finns)
5. Smörj in kedjan med olja och torka av överflödig olja

En ren cykel är en glad cykel!

2 Responses to "Tvätta cykeln"
Related post from other blogs

   Comments (2)

  1. Majja wrote:

   Vad bra med en miljövänlig guide för cykeltvätt! Googlade runt och då hittade jag till din sida. Tack! 🙂

   • cykelochuteliv wrote:

    Ingen orsak! Kör med såpa och varmt vatten så kommer du långt!

  2. Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om mig

  beskrivning

  Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

  Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

  Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

  Instagram
  [instagram-feed]
  Arkiv Tags
  +Follow

  Login