Login
+Follow
Login

MTB Helags-Pilgrimsleden-Torkilstöten

By cykelochuteliv on 2014.08.15 In Fjällcykling

 

Info om cykelturen
GPS och info
Längd: 2 mil (Mycket svårtolkat då jag bar cykeln över ett fjäll)
Svårighetsgrad: 4 av 5
Underlag: Stig 80% Myr och elände 20%

Detta skulle vara en skön berättelse om en dag fylld av flowig stigcykling, fina och perfekta singletracks och som grädde på moset en en fin naturupplevelse. Jag kan redan nu avslöja att denna cykeldags positiva minnen var en nedförslöpa, ett fint bad och fantastisk utsikt…stigcyklingen vill jag helst glömma. Jag hade läst i Ranbrants bok ”Friluftsliv i Jämtland” om denna cykelled och eftersom de flesta av de andra cykelturerna han har rekommenderat har varit bra så trodde jag detsamma om denna men ack så fel jag fick.

Efter att ha övernattat på Helags station i förrådet samt på bastuns golv (mer regeln än undantag på Helags tyvärr) så var vi laddade för en dag av cykling och fjälljogging (min flickvän sprang med vår hund). Leden från Helags mot Fätljägarstugan början fint men går sedan över till en seg uppförsbacke cirka två kilometer. Efter att uppförsbacken var avklarad och vi passerat ett renstängsel så påbörjades en fin nedförslöpa längst leden mot Fältjägarstugan som är både teknisk och rolig, detta var höjdpunkten av cyklingen.

Helags Juli 2014 (41)

Fint flow nedför mot Fältjägaren

Helags Juli 2014 (34)

Här börjar det roliga

Helags Juli 2014 (48)

Njutning

Helags Juli 2014 (44)

Smal stig

Denna nedförslöpa avslutas med ett paus, fika och bad i en tjärn med fantastisk utsikt och över 20 grader varmt i vattnet, ett oförglömligt bad som dessutom gjorde att jag vann ett par nya byxor från Lundhags för min badbild. Leden mellan Helags-Fältjägarstugan är verkligen fantastiskt fin med en otrolig utsikt och denna vill jag gärna gå/cykla i framtiden då jag bara fick se halva sträckan denna gång.

Bada

Årets bästa bad!

Helags Juli 2014 (35)

Innan sammanbrottet

Efter cirka 6 kilometers cykling vek vi av vänster in på Pilgrimsleden. Detta skulle vid rätt tid på året kunna vara en bra cykelstig men nu var det först och främst en djup fåra mest hela vägen som gör att det inte går att cykla riktigt bra då tramporna tar i kanterna. För att lägga på ytterligare elände så består floran här mycket av Ljung vilket förutom trampproblemet ger dig härliga rivsår på benen. Det var bitvis okej cykling framförallt i början av leden men en stor del var jobbig och smärtsam.

Helags Juli 2014 (66)

Det började i alla fall bra

Det var varmt!

Det var varmt!

Bortser man från cykelkvaliteten så är naturen och utsikten längst Pilgrimsleden är väldigt fin, flera små tjärnar och samestugor passeras och man är i princip ensam om man tar denna väg. Vi passerar ett renstängsel när blixten plötsligt slår ner på berget inte långt ifrån oss och beslutar att söka oss ner till ett vattendrag och fika. Vi fortsätter på ett parti riktigt fin cykling på fyrhjulingsled men detta tar tyvärr slut för snabbt och vi börjar komma in på en stenig och myrliknande stig som blir svårare och svårare. I efterhand kunde vi se att man hade kunnat cykla vidare på fyrhjulingsleden då den anslöt till den stig vi valde lite senare.

Fyrhjuling

Finfin fyrhjulingsled

Nu börjar det bli spännande, stigen försvinner mer och mer och vi finner oss i ett parti med myr och stenbumlingar, här undrar jag vad boken menar med ”flowig stigcykling”? Som tårta på moset börjar det ösregna och vi stigen försvinner helt och hållet upp i en myr där jag plaskar på med genomvåta fötter dragandes cykeln bredvid mig. Efter cirka 16,5 kilometer får det vara nog, vi beslutar oss för att gå med cykeln rakt över fjället och sluta plaska omkring på en våt myr och leta en stig som ska finnas mitt i allt detta vatten. Jag var alldeles för trött, blött och besviken för att orka dokumentera det värsta men här är ett smakprov på när det började bli sämre..lägg på 100% myr och 50% mindre stig så har du resterande delen innan jag bar cykeln över fjället.

skitstig

Stig?

Vi går helt sonika rakt uppåt på fjället och siktar på Torkilstötens lift dit vi kommer efter en timme efter att ha halvklättrat över två berg och nedför en klippa. Jag ser slalombacken och tänker att nu jäklar ska jag som tröst få en härlig 200 meters downhill-löpa som avslutning på en dålig cykeldag. Hoppar på cykeln och drar neråt, efter cirka 10 meter säger det ”kaboom” och backdäcket exploderar på en vass sten…slang och däck går sönder.

Punka

Trött, dyngsur om fötterna kliver vi in i bilen och åker till Ljungdalen för att tröstköpa godis till oss själva och Änge-korv till hunden. Nästa gång cyklar jag Helags-Kläppen när jag ska hem, det är en sak som är säker….

1 Responses to "MTB Helags-Pilgrimsleden-Torkilstöten"

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login