Login
+Follow
Login

Cykla i fjällen – några enkla regler

By cykelochuteliv on 2014.08.18 In Fjällcykling

Cykelsporten växer så det knakar och fjällcyklingen verkar inte visa några tecken på att minska vilket är roligt då nya människor får chansen att uppleva fjällen på två hjul. Naturen och människor är dock känsliga båda två så det kan vara bra att följa några enkla regler för att vandrare och naturen och cyklister ska vara i balans.

 

Jag själv följer några enkla regler som gör att det fungerar smärtfritt med andra fjällbesökare och för att ta hand om naturen på bästa sätt.

 1. Vandrare har förtur på leden. Det är vandrare i alla år som har skapat lederna så lämna företräde för dem. Om de är snälla och ger dig företräde så kom ihåg att säga tack när du cyklar förbi! Anpassa även farten så att du inte skrämmer djur/människor. Ser du inte stigen så var beredd på att någon/något kan dyka upp.
 2. Cykla endast på leden och på spängerna. Klarar du inte av att cykla ett parti ska du leda eller bära cykeln, inte uppfinna nya leder!
 3. Hasa inte nedför med låst bakhjul eller sladda i kurvor då lederna tar skada av detta, framförallt om det är löst material. Cykla långsammare och använd frambromsen mer.
 4. Tvätta cykeln endast med vatten. Avfettning och användande av andra kemikalier gör du inte i naturen utan på rätt plats anpassad för detta.
 5. Ta reda på om och hur du får cykla i ett fjällområde. I nationalparker/naturreservat kan särskilda regler gälla. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa leder. Du kan få information från kommunen eller länsstyrelsen.

 

hansyn

Om alla cyklister skulle tänka lite extra på dessa saker så kan vi bevara naturen på bästa sätt och hålla oss vänner med vandrare och andra som också vistas i fjällen vilket gör allt så mycket trevligare. Jag hoppas även att staten kan börja anpassa lederna med bättre spänger och små broar för att cyklister ska kunna cykla enklare på blöta partier.

0 Responses to "Cykla i fjällen – några enkla regler"

  Comments (0)

  Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login