Login
+Follow
Login

Stugtomte

By cykelochuteliv on 2014.08.22 In Stugvärd

Då var det äntligen dags. Efter en kurs i Abisko våren 2013 och några dagars praktik under förra hösten så ska jag göra premiär som Stugvärd åt STF. Att vara stugvärd är något jag sedan länge tänkt skulle passa mig väldigt bra och vara riktigt roligt. Att få möta trötta vandrare och bjuda på saft och fixa en skön sängplats åt dem kan inte vara annat än roligt i min värld.

Jag fick en reservplats då jag inte ansökt i tid eller visste om jag skulle kunna vara ledig i sommar/höst men det kunde jag och dessutom fick jag min favoritplats Gåsen i Jämtlandsfjällen vilket var toppen. Jag gjorde min praktik uppe på Gåsen förra hösten och har även vandrat/skidat och cyklat dit flertalet gånger och trivs riktigt bra där.

Fördelen med Gåsenstugorna enligt mig är att det för det första är en knutpunkt i Jämtland, det finns leder från stugorna mot Helags, Sylarna, Storulvån, Stensdalen och Vålåstugorna och det går även bra att cykla från både Sylarna och Storulvån upp till Stugorna. Stugorna ligger på drygt 1140 meter vilket gör dem till STF:s nästa högsta fjällstuga efter Tarfala, detta gör att du har en fantastisk panoramautsikt över både Helags och Sylarna. Stugorna målades om i ett samarbete med Alcro och du kan se en video här hur miljön är och hur stugorna ser ut.

Stugvärdspraktik Gåsen (22)

Stugvärdsboendet på Gåsen är riktigt bra, man bor själv i ett eget hus där även vedbod, förråd och butik finns och man har ett stort sovrum samt kök, hall och ett badrum. Det finns inget vatten i badrummet men möjligheten att kunna värma vatten och tvätta sig inomhus i September är guld värt. Att kunna röra sig mellan boendet till butiken utan att gå ut är också det en lyx.

Stugvärdspraktik Gåsen (37) Stugvärdspraktik Gåsen (36)Cykling Storulvån Gåsen Juni 2011 (25)

Jag kommer att försöka blogga lite från stugorna då det finns både hyfsad mobiltäckning och solceller för att ladda elektroniken men med surfplatta skriver man sällan långa inlägg så det får bli lite bilder och kortfattad text men jag hoppas att ni ska tycka det är lite skoj att se hur det går för mig däruppe. Kolla även in mitt Instagramflöde för lite bilder.

Jag kommer att cykla upp så att jag har min cykel på plats och kan ta lite roliga dagsturer med den och bland annat utforska stigen mellan Gåsån-Hulkendurrie som ska vara cykelbar men ingen vad jag vet har dokumenterat denna.

Gåsåns vindskydd 2a gången 2011 (3)

Stugvärdspraktik Gåsen (27)

Utedasset

 

Nu håller jag bara tummarna för att det ska fungera bra och att jag slipper sjuka och skadade gäster, att gasolen fungerar som den ska och att det blir allmänt trevligt och roligt.Det finns en bra stugvärdshandbok på plats så jag har läst den relativt grundligt och kommer att ha den som lathund när jag arbetar. Den 29 september är min sista dag (Efter fem veckor) och då stänger jag stugorna för vintern och cykla ner, förhoppningsvis inte i snö men man vet aldrig på 1100 meters höjd.

Är ni i trakterna så är det bara att komma och hälsa på så bjuder jag på kaffe!

0 Responses to "Stugtomte"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login