Login
+Follow
Login

MTB Vallbo Bäverkroken

By cykelochuteliv on 2014.10.01 In Fjällcykling MTB

Jag har cyklat denna tur tidigare men hade ingen GPS igång så nu tänkte jag att det skulle bli av. I Samband med en vandring till Pyramiderna och Lunndörren passade jag på att cykla Bäverkroken som är en mycket bra cykeltur som tar en timme eller två beroende på hur mycket du vill pausa och fika. Den är cirka 11 km och jag anser den hyfsat lättcyklad men ger den en 3:a av 5 då den innehåller smal nedförskörning och partier med bitvis teknisk cykling på smal stig. Har du bara lite vana av skogscykling och inte räds lite sten och rötter är det inga problem. Turen finns permanent dokumenterad på min sida om cykling kring Vålådalen.

Vallbo Bäverkroken
GPS och Info
Längd: Cirka 11 km
Svårighetsgrad: 3 av 5
Underlag: Stig 60% Grusväg 40%

Bäverkroken är en väldigt rolig tur som kombinerar fin stigcykling med bitvis teknisk cykling efter cirka 1 km och på slutet vid ån. Det finns grusväg, perfekt singeltrack, nedförskörning och fina miljöer så det är en tur som innehåller det mesta. Starten går i Vallbo och startar enkelt med bred stig som efter ett tag slingrar sig uppåt och blir lite svårare och mer teknisk innan den till slut korsar en sandväg och nedförskörningen börjar. Titta gärna på GPS-kartan så du ser var du ska starta för att hamna rätt från starten. Det kan vara lite trixigt att finna starten av stigen bakom hotellet/husen.

Bäverkroken Cykling 2014 (65)

Bäverkroken Cykling 2014 (68)

När du korsat sandvägen kommer ett parti med riktigt rolig nedförskörning som är fin och inte så teknisk den första delen men på slutet av nedförskörningen strax innan ån så är det i partier stenigt och smalt men det går bra att cykla om du har lite vana av teknisk cykling.

Bäverkroken Cykling 2014 (66)

Du passerar vid ån en riktigt fin hängbro och kommer till en glänta med rastplats och minnestavla som berättar om den familj som en gång i tiden bodde här och den hemska olycka som tog en av makarnas barns liv. ”År 1860 kom Pehr Jönsson och hans hustru Sara hit för att slå ner sina bopålar och bli torpare. År 1874 fanns 4 barn i familjen. En av flickorna hette Sara och hon skulle snart fylla 12 år, men ödet ville annat. Den 9 mars fick pastorn i Undersåker föra in i dödsboken att Sara avlidit. Dödsorsak: Vådaskjuten till döds av en lapp-gosse. Livet i Bäverkroken gick ändå vidare fram till 1902. Då flyttade Sara och Pehr till Vallbo och Bäverkroken blev avfolkat, men det har aldrig vuxit igen.”

Bäverkroken Cykling 2014 (70)

Bäverkroken Cykling 2014 (69)Minnestavla

Bäverkroken Cykling 2014 (71)

När du har fikat eller pausat vid denna fina plats så kommer nu den absolut finaste delen av cyklingen på denna tur, den del som Bäverkroken är känd för. Nu kommer du att cykla på en fin singeltrack längst fångån i ett par kilometer och det blir riktigt roligt med fin platt stig och skönt flow. Här behöver jag inte berätta mer än att det bara är att köra på och njuta tills stigen tyvärr tar slut som alla bra stigar.

Bäverkroken Cykling 2014 (78)

Stigen mynnar till slut ut på grusvägen strax innan Fångmons fiskecamp där du håller vänster.

Bäverkroken Cykling 2014 (79)

Nu cyklar du en liten bit förbi en vägbom och sen vänster över en bro och passerar Fångmons fiskecamp och vägen till Vålådalen där du svänger vänster. Observera att efter cirka 100-200 meter ska du svänga höger av från vägen vid ett gammalt förråd/garage.

Bäverkroken Cykling 2014 (82)

Här cyklar du sedan över ett kalhygge ner till en grusväg och Post-Olles torg med sin egen historia som du kan läsa om på plats.

Bäverkroken Cykling 2014 (83)

Bäverkroken Cykling 2014 (85)

Cykla på denna grusväg tills dess att du korsar bilvägen igen och då cyklar du rakt över in på den gamla färdvägen till Vallbo. Denna del är faktiskt rätt rolig då den kombinerar grusväg/gräsväg med lite stigar. Du passerar en minnesplats med resterna av ett gammalt sågverk och där finns ett vindskydd som passar bra för fikastopp nummer två. Sista biten går på Vallbos elljusspår och är helt okej men inget upphetsande roligt.

Bäverkroken Cykling 2014 (88)Bäverkroken Cykling 2014 (90)

Efter 11 kilometer är du tillbaka i Vallbo och du kan passa på att besöka det gamla lappkapellet som finns där eller bege dig till Vålådalen för att cykla en annan runda.

2 Responses to "MTB Vallbo Bäverkroken"

    Comments (2)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login