Login
+Follow
Login

Livet som stugvärd

By cykelochuteliv on 2014.10.15 In Stugvärd

Jag är tillbaka i stan och civilisationen efter fem veckor som stugvärd på Gåsenstugorna mitt i jämtlandsfjällen. Transitionen från stuglivet till stadslivet gick relativt snabbt och enkelt då allt egentligen blev så mycket enklare, men samtidigt svårare på ett mentalt plan. Att leva enkelt är som ni alla vet inte så svårt, man äter när man är hungrig och man sover när det blir mörkt etc.

Gåsenstugorna ligger högt och mitt i Jämtlandsfjällen på cirka 1120 meters höjd med fem olika vandringsleder som strålar samman vid stugan. Stugorna ligger alldeles vid foten av berget Gåsen som ser ut som en kulle, därav namnet Gåsen som kommer från samiskans namn för kullen (Gausen)

SAM_5390

Gåsen

Alldeles i närheten ligger även Jämtlands högsta topp Stora Härjångsstöten som är fantastiskt mäktig, speciellt med lite snö pudrat på toppen.

stugan snö

Stora Härjångsstöten

Stugvärdslivet är ganska olika beroende på stugplats och storlek på stugan samt antalet besökare men en normal dag på Gåsen såg ut ungefär så här:

07.00-08.00 Uppstigning och sätta igång en brasa för att ha varmvatten tillgängligt under dagen. Frukost och kolla in väderrapporter på mobilen.
08.00-10.00 Finnas tillgänglig för att sälja varor och kolla läget bland lämnande gäster
10.00-15.00 Städa där det bott folk och sen egen tid för bok, dagstur beroende på väder
15.00-18.00 De flesta gäster ankommer, ta betalt för rum, sälja varor och finnas till hands
18.00-20.00 Laga egen middag samt ta emot eventuella sent ankommande gäster
20.00-21.30 Hänga lite med gästerna, göra brandkontroll, berätta om väder etc.
22.00-23.00 Lägga sig och sova.

Inga tider var så exakta men det var ungefär så som en dag såg ut med ett normalt antal besökare.

Andra uppgifter var att byta madrassöverdrag på alla 52 bäddar, våttorka golv ibland, telefonmöten med andra stugvärdar, inventering av butiksvaror, inventering av diverse prylar såsom bestick och möbler, gasolunderhåll så det fanns alltid något att göra men jag delade upp de flesta uppgifter så att inte allt blev kvar till sista veckan. Sista dagarna skulle även alla sängkläder tas av och packas i säckar för nedflygning och tvätt, slutstädning och spika igen fönster inför vintern etc.

Vissa dagar hade jag 50 gäster på 52 bäddar och vissa nätter på slutet bara 0-4 gäster så dagarna varierar såklart beroende på väder och antal besökare. Vissa dagar var det jobb mest hela dagen medan andra dagar var väldigt lugna och jag kunde slappa och göra egna vandringar en stor del av dagen. Fyra av fem veckor bjöd på fantastiskt sensommarväder med shorts så det blev mycket egna dagsturer och soltimmar.

solveranda

Sista veckan bjöd på friska vindar, snö och regn så den veckan var väldigt långsam och jag hade väldigt lite gäster.

snö

Det var väldigt roligt och intressant att få vara på samma plats i fjällen under en längre tid. Jag ”lärde känna” 3 ripor som växt upp vid stugan och som var väldigt tama och som höll mig sällskap i alla väder, renflocken som kom varje dag och betade runt stugan varje dag samt en hökuggla…alla blev liksom mina fjällkompisar när inga gäster fanns på stugplatsen. Även möjligheten att se vädret och färgerna förändras under fem veckor var något nytt.

Ripa

Quling tar kontakt med mamma ripa

renar

Mina polare renarna

Besökarna var väldigt olika till sin natur. Jag minns många speciella vandrare som på något sätt oavsett typ förgyllde min dag. Två unga tjejer från Schweiz med dreadlocks och jeans som skulle gå planlöst hela vägen till Norska kusten. De två tyska killarna som köpte 12 flaskor lättöl + 2 Cola och satte sig på altanen och njöt i kvällssolen, ensamvandrande mannen som vägrade sluta prata, mannen som inte pratade alls, den ensamma finnen som inte vandrat på 20 år och som fick sitta ner i 20 minuter och dricka varma koppen innan han orkade komma in och betala…ja det fanns verkligen olika sorters besökare men alla dessa möten gav mig något och det var nog det bästa med hela upplevelsen.

Stugvärdsbostaden på Gåsen är riktigt bra, man bor själv i en egen stuga med direktdörr från bostaden till butiken.

rummet

Sovrum och kontor

tugvärdsstugan

Stugvärdsstugan

Alla stugor har ofta en egen sevärdhet eller upplevelse som fin bastu eller liknande, Gåsen har sin utedusch med isande vatten direkt från bäcken…men lätt en av de bästa duschutsikterna i trakten!

duschen

Duschen

Ibland kommer helt oväntat civilisationen till dig med 3 målare som ska bättringsmåla stugorna i samarbete med Alcro. Se filmen här Youtube

helikopter

Modernt besök av storhumlan

Vad var det bästa med att vara på en stugplats i fem veckor:
Att träffa alla olika typer av människor och att lära känna området runt stugan och djuren runt omkring.

Vad var det jobbigaste med att vara på en stugplats i fem veckor:
Vatten, att bära hinkar och slänga slask 5-6 gånger per dag blev jobbigt både för sinnet och för axlarna

Vad uppskattade jag mest när jag kom hem:
Avlopp och kylskåp

Vad saknade jag mest från livet på fjället:
Enkelheten och avsaknaden av att passa tider

Kommer jag att vara stugvärd igen:
Det kommer jag absolut göra om inom en 3-4 år igen, möjligtvis en lite mindre stuga då det var relativt mycket jobb med en stor stugplats själv (Framförallt stängningen)

Mitt bästa tips till vandrare:
Stanna gärna två nätter på en stuga ibland och ta en lång frukost och fråga sedan stugvärden om en fin dagstur.

SAM_5326

Hur kan man inte längta tillbaka…

6 Responses to "Livet som stugvärd"
Related posts
Related post from other blogs

   Comments (6)

  1. Elisabet wrote:

   Jag som verkligen är en som trivs med asfalt under fötterna blir inspirerad av dina veckor som stugvärd. En himla massa jobb, visst, men även lugnet och ensamheten och vidderna.
   Såg dig på stan idag, du såg ut som du tagit med dig lugnet tillbaka till stan.
   Allt gott!/Elisabet

  2. Fredrik wrote:

   Man kunde inte valt en bättre vecka för cyklingen 🙂

   /Fredrik

   • cykelochuteliv wrote:

    Haha näe du träffade rätt bra, Söndag morgon blev det snökaos och storm resten av tiden 🙂

  3. Leave a comment

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
   *
   *

  Om mig

  beskrivning

  Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

  Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

  Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

  Instagram
  [instagram-feed]
  Arkiv Tags
  +Follow

  Login