Login
+Follow
Login

Serva Fox RP2 bakdämpare

By cykelochuteliv on 2014.11.03 In MTB

Ja alla är vi inte skapade som händiga och skickliga mekaniker men man kan faktiskt lära sig relativt mycket genom att våga och testa. Gör du fel så är det ofta inte hela världen. En modern cykel med dämpare fram och bak kräver en del service och underhåll för att den ska fungera och hålla och det är relativt dyrt att lämna in cykeln för varje sak som ska göras.

Jag bestämde mig för att lära mig göra en stor del av detta själv för att lära mig om saker och ting bryter ihop i väglöst land men även för att spara pengar. Sen är det ju faktiskt rätt roligt att meka och fixa med sina egna saker och hålla dem vid god vigör då man ofta satsat en hel del pengar på dem.

Jag har precis slutfört lilla servicen på min bakdämpare som inte alls var speciellt svår med hjälp av video på Youtube och PDF-dokument med bilder från tillverkaren. Detta var alltså den lilla servicen som man bör göra runt var 30-50:e timme cykling och det blir ju relativt ofta om du cyklar en del. Man rengör luftburken i bakdämparen och byter ett antal o-ringar och packningar samt smörjer på med ny Fox float fluid. Alla packningar och smörjmedel följer med det lilla kit du köper och som kostar cirka 170 kronor. Jobbet tog mig ungefär 25 minuter och lämnar du in dämparen för detta jobb på en affär får du räkna med 600-700 kronor så du sparar rätt mycket.

Detta kit behöver du för att göra en liten service
Fox Rebuild kit

20141103_090403

Bra video för att se hur man gör
Youtube-instruktionsfilm

Instruktioner i pappersform
PDF-fil från FOX

Hemsida med info och flash-video samt PDF
Fox bakdämpare

Så mitt råd är att våga testa och gör du fel och förstör en kedja eller en o-ring så kostar det dig kanske en hundring eller två men men då har du lärt dig för nästa gång. Jag tittade på filmen några gånger och sedan satte jag igång att montera av dämparen från cykeln och bara körde igång. Det gick relativt smärtfritt förutom att jag glömde en liten packning utanpå dämparen men det var bara att lossa den igen och sätta in den så var problemet löst. Nästa gång kommer jag kunna detta med lätthet och sparar ytterligare en femhundring.

Luftburken är relativt enkel i sin konstruktion och det är bara två delar som du handskas med, se bilden nedan. Det finns en stor service man bör göra efter drygt 150-200 timmar beroende på hur hårt du cyklar men den innefattar byte av olja och nitrogas och detta gör man inte själv och inte heller speciellt många verkstäder utan du får skicka dämparen till t.ex. Danmark eller England. Däremot kan många lokala cykelaffärer hjälpa dig att skicka den för en liten slant så slipper du detta och bara lämnar in den till din lokala affär. Den stora servicen kostar någonstans runt 1000-1300 kronor.

20141102_124943

Serviceintervaller Fox bakdämpare

 • Rengöra utsidan av dämparen gör du efter varje tur för att inte lera, skit och grus ska förstöra dämparen
 • Rengöring och eventuell infettning av fästen till dämparen i ramen bör göras efter cirka 40 timmars cykling enligt Fox.
 • Air Sleeve maintenance (det jag just gjort) görs efter 8-40 timmar beroende på hur lerigt och eländig terrängen du cyklar i är. Jag gjorde min första efter cirka 70 timmar så jag tror intervallerna är lite i överkant.
 • Suspension fluid service som innefattar byte av olja och hantering av nitrogas görs efter cirka 200 timmar och måste göras av auktoriserad verkstad. Försök dig inte på detta hemma.
1 Responses to "Serva Fox RP2 bakdämpare"
Related post from other blogs

  Comments (1)

  Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login