Login
+Follow
Login

Fjällstugor i Jämtland

By cykelochuteliv on 2014.11.09 In Fjällstugor Fjällvandring

Jämtland kan ibland hamna i skugga av Kungsleden och de stora fjällen i norr men jag vill slå ett slag för Jämtlands fjällstugor och stationer. Den stora fördelen du har i Jämtland jämfört med många andra platser är att stugorna är placerade på ett sådant sätt att du kan göra nästan oändliga kombinationer av vandringar. Om man ser på kartan nedan så kan du räkna se hur många olika varianter du kan göra:

Karta stugor

Här kommer en kort beskrivning av fjällstugorna som helt och hållet är min egen subjektiva uppfattning:

Fältjägarstugan
En stuga jag inte hunnit besöka men jag har varit i närområdet och det är ett mycket vackert område. Du kan vandra hit från Ramundberget eller Helags. Relativt liten stuga med cirka 20 bäddar. Bra cykling från både Helags och till Ramundberget. Fjällstugan fick sitt namn efter en militär olycka då tre soldater omkom.

Anaris
Anaris har bara 10 bäddar men kan ändå erbjuda både stugvärd och butik. En stuga som ligger lite utanför de vanliga lederna som folk går men väl värt ett besök utanför myggtider. Bra fiske och lugn och mysig stuga och detta är STF:s minst besökta stugplats. Vandringsleder till/från Vålådalen, Lunndörren, Vallbo men du kan även vandra med start eller slut i Höglekardalen via samernas viste som heter Hosjöbottnarna som erbjuder boende. i Höglekardalen finns bussförbindelse till Östersund.

Anaris

Anaris

Lunndörren
Ligger väldigt fint och har en nyrenoverad bastu vid en vacker tjärn. Stanna gärna en natt extra här för att utforska närområdet genom att t.ex. ta en tur in i Lunndörrspasset eller topptur upp på Santaa eller varför inte bada/basta vid stugan. Vandringsleder till/från Vålådalen, Vallbo, Anaris, Vålåstugorna och Tossåsen. En stuga som ofta tenderar att bli fullsatt då det bara finns runt 24 bäddar. Lunndörren har även öppet över nyår. Ska du vandra hit så rekommenderar jag verkligen att du startar i Vallbo istället för Vålådalen då det är mycket finare att vandra från Vallbo via Pyramiderna och Issjödalen än det är från Vålådalen.

Lunndörr

Vålåstugorna
Denna stugplats har jag inte besökt men den ligger bra till då det här sammanstrålar fem olika leder. Du kan vandra till/från Gåsen, Lunndörren, Helags, Kläppen, Stensdalen och Vålådalen. Denna stugplats blir sällan fullsatt och har öppet även över nyår. Leden mellan Vålåstugorna och Gåsen har jag sett på håll (Se bild nedan) och den är riktigt fin med massvis av sjöar inne i Härjångsdalen.

Gåsen (23)

Härjångsdalen mellan Gåsen och Vålåstugorna

 

Stensdalen
Nybyggd stuga efter att huvudstugan brann ner 2010 och som just nu är mycket populär att besöka. Nya stugan har 22 bäddar och det finns led-lampor i kök och vid varje säng. Ljust och fint med högt i tak och en lounge för sällskapsspel eller läsning. De flesta vandrare jag har pratat med under året har tyckt väldigt mycket om denna nya stuga. Bastun är nyrenoverad och ligger mycket bra intill Stensån. Närheten till Vålådalen (12 km) gör denna stuga till en populär helgtur lördag-söndag. Leder finns även till Gåsen och Vålåstugorna samt en sommarled till Storulvån om du viker av halvvägs mot Gåsen vid vindskyddet Stäntja.

Stesdalsstugan (8)

Kök mot matsal

Kök mot matsal

Stesdalsstugan (2)

Gåsen
Här är jag lite extra partiskt eftersom jag var stugvärd här under fem veckor denna höst. Jag gillar Gåsen av många orsaker, dubbla utsikten mot både Helags och Sylarna, läget mitt i Jämtlandsfjällen med leder åt alla håll och det stora antalet bäddar (52 stycken) vilket gör att stugan nästan aldrig blir fullbelagd. Här finns väldigt fin cykling till/från Storulvån och via dalen Holkendurrie till Helags eller Kläppen. Vandringsleder till/från Helags, Sylarna, Storulvån, Vålåstugorna och Stensdalen gör Gåsen till ett nav i Jämtland. En relativt enkel topptur upp på Gåsen som tar cirka 2 timmar tur och retur ger en fantastisk utsikt 360 grader över fjällvärlden. Jag rekommenderar att stanna en extra dag på Gåsen för att njuta av utsikten och ta en topptur upp på Gåsen eller Stora Härjångsstöten.

Gåsen

Gåsen

Gåsen

 

Arådalen
Underskattad fjällstuga som är lite annorlunda då det finns bilväg hela vägen fram samt el och här finns stugvärd som ibland gör våfflor samt en liten butik. Stugplatsen byggdes redan 1895 och var från början en fjällstation. Alldeles intill finns ett fint fjällkapell och fäbod och ytterligare några kilometer bort finns Östra Arådalens levande fäbod som är värd ett besök. Jag rekommenderar verkligen en dagsvandring upp på Hundshögens topp och till Dörrsjöarna som enligt mig är en av Jämtlands vackraste platser! Bra fjällcykling finns i närheten (Glen-Visjön/Höglekardalen). Det finns ingen kollektivtrafik till Arådalen utan egen bil är det som gäller. Det finns cirka 18 bäddar.

Arådalen

Dörrsjöarna

Dörrsjöarna

 

—Övrig information som är bra att veta om STF fjällstugor—

Bokning
Du kan inte förboka boende i fjällstugorna men har platsgaranti (se nedan).

Platsgaranti
Du är alltid garanterad en sovplats och tak över huvudet. En sovplats är antingen en sängplats eller en golvbädd som innebär en madrass på golvet, täcke och kudde. Jag har själv sovit på madrass på olika platser när det har varit fullbelagt såsom i bastun, duschen och i köket men det fungerar ofta helt okej. Sovsäck eller lakan tar du själv med dig. Du kan inte boka en säng utan det är först till kvarn som gäller. Det är några stugor som oftare tenderar att bli fulla än andra i Jämtland och det är enligt min erfarenhet Lunndörren och Stensdalen som är relativt nära bilväg (12-13 km) och de har inte så många bäddar. På Lördagar kan det vara extra mycket folk som sover i Stensdalen/Lunndörren.

Betalning
De flesta stugor i Jämtland tar kreditkort men ha gärna med dig kontanter eller förbetala och ta med dig betalningsbekräftelsen. Du kan i nödfall betala med inbetalningskort i efterhand om du glömt kontanter eller kortmaskinen inte fungerar, prata med stugvärden. Stugvärden kan inte se din förbetalning så ta alltid med din bekräftelse på att du har betalat. Det finns även så kallade ”pass” du kan köpa med rabatt. 2014 fanns det något som hette ”Fjälluffa” som gav tre nätter till priset av två i Jämtland och något liknande fanns norrut men då var det fem nätter.

Tälta vid stugplats
Om du tältar på stugplatsen betalar du en tältavgift på runt 100 kronor per person och du får då använda stugan för att t.ex. laga mat och torka kläder. Tältar du en bit ifrån stugan men ändå vill använda stugan för matlagning, mys och torkning så betalar du en serviceavgift på cirka 40 kronor som medlem. För tältare gäller tillgång till stugans service några timmar under ankomstdagen, fram till ca kl 21 samt avresedagens morgon från kl 9. Tältare får använda alla bekvämligheter utom sängarna.

Kommunikationer
Till Vålådalen kan du ta dig med bil eller tåg+buss via Undersåker station (Länstrafiken Jämtland)
Till Storulvån kan du ta dig med bil eller tåg+buss via Duved station (Wänseth transfer)
Till Ramundberget kan du ta dig med bil eller buss (Länstrafiken Jämtland)
Till Höglekardalen kan du ta bil eller buss från Östersund (Länstrafiken Jämtland)
Till Kläppen kan du ta dig med bil eller buss till Ljungdalen och sen taxi till Kläppen (Länstrafiken Jämtland)
Till Arådalen kan du endast ta bil

Närmaste flygplatser är Östersund (För alla destinationer) eller Trondheim (Alternativ för Storulvån, sedan tåg flygplatsen-Enafors+Taxi (Norrtåg).

Välkommen till Jämtlandsfjällen!

Bada SAM_4219

5 Responses to "Fjällstugor i Jämtland"

  Comments (5)

 1. jerrekinnunen wrote:

  Riktigt bra skrivet! Alltid bra med information samlat på ett ställe

 2. Suveränt inlägg! Vandringsfötterna bara längtar till att upptäcka alla dessa leder du beskriver 🙂

 3. cykelochuteliv wrote:

  Ja det finns oanade möjligheter att kombinera turer i Jämtland så det är bara tid och skor som behövs 🙂

 4. Amelie wrote:

  Vilken bra inlägg! Tack så mycket för detta. Det var bra skrivit, informativt och med fina bilder. Har lagt den till mina favoriter.

  • cykelochuteliv wrote:

   VA roligt. Ska precis lägga till lite bilder från Stensdalen då tog en tur dit i helgen

 5. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login