Login
+Follow
Login

Nya Stensdalsstugan

By cykelochuteliv on 2015.03.02 In Fjällstugor Vålådalen Vintertur

Jag har sedan i somras varit sugen att besöka nya Stensdalsstugan men inte hunnit förrän nu i helgen. Trots att snöläget i Jämtland är mer än tveksamt beslutade vi oss för att ta en tur dit på skidor. Vi startade i Vålådalen och vissa korta partier gjorde oss tveksamma till om detta skulle gå men det visade sig fungera bra att tura upp dit. Det vore att ljuga om jag sa att föret var bra men det var bitvis bra och bitvis riktigt eländigt eller obefintligt men men, det var härligt att komma ut. Vi hoppas såklart på mer snö här i Jämtlandsfjällen men bli inte avskräckta, förutom korta partier med snöbrist och isiga avsnitt så fanns det snö och det var en bra tur.

SAM_5934SAM_5938SAM_5903

Fördelen med att gå denna tid på året och speciellt med lite snö och halvt storm var att vi räknade med att vara ganska ensamma i stugan vilket vi också var. Det var 6 andra gäster men de bodde i hundstugan så jag och mina två kamrater bodde själva i nya stugan då jag inte hade med mig hunden denna gång.

 

SAM_5930Stensdalsstugan brann ner 2010, du kan läsa mer här om vad som hände. Efter detta så byggde STF en ny stuga med hjälp av bidrag på runt 1 miljon kronor från både privatpersoner och företag och det blev en modern och nytänkande konstruktion som kanske kan vara framtidens nya modell för fjällstugor. När jag var stugvärd på Gåsen i höstas så träffade jag många gäster som hade varit i nya stugan och betyget var lite olika. En del prisade stugan, en del tyckte den var helt okej och en del tyckte att den var för modern och lyxig men det generella intrycket jag fick av vandrarna var övergripande väldigt positivt. Den gamla stugan bredvid har 12 bäddar och är den stuga du bor i om du har med dig hund eller vill bo i en gammaldags klassisk fjällstuga.

Nya stugan har 22 bäddar fördelade på fyra stycken 4-bädds rum och ett 6-bäddsrum. Det finns en myshörna (lounge) och en stor köksö samt vedspis, kamin, affär, torkrum och matsal samt en stor entré där man kan ta av sig kläder.En nyhet är att det finns stora solcellspaneler på stugan vilket gör att det finns lysen både till kök, matsal och till läslampor på rummen vilket visat sig vara väldigt uppskattat. Det var otroligt bekvämt att ha lampor i köket på kvällen när vi skulle laga mat och diska och ett plus i kanten för att jag kunde läsa i sängen innan det var dags att sova.

Jag hade tyvärr lite problem med min kamera som hade blivit fuktig så bilderna är inte i toppkvalité men håll till godo ändå.

Stesdalsstugan (8)

Stugan sett utifrån

Solpaneler

Solpaneler

Groventré

Groventré

Ingång

Ingång

Det var lyxigt att kunna vila och spela kort i myshörnan där det fanns både kuddar, soffor och lampor och det var trevligt att kunna sitta där och vila medan kamraterna lagar mat.

Loungehörna

Loungehörna

 

Kök mot matsal

Kök mot matsal

Köket var väldigt bra planerat, eftersom det är en stor köksö så kan gästerna stå på varsin sida och laga mat vilket inte ger någon trängsel. Det finns två stycken omgångar gasplattor på varje sida och en separat del för diskning där man har bra upplyst arbetsutrymme.

Diskavdelning

Diskavdelning

Varje sovrum har gasolelement och läslampa vid varje sängplats och dessutom har man satt in ett fönster till varje säng vilket gjorde rummet ljust och trevligt.

Stesdalsstugan (3) Stesdalsstugan (2)

Butiken ligger inne i nya stugan och har ett stort och brett sortiment. Man kan betala med kort eller kontanter och stugvärden brukar vara där både när man kommer och på morgonen så man kan köpa på sig det som behövs för nästa dag.

Stesdalsstugan (7)

Stugvärden kikar fram

Stesdalsstugan (6)

Riktigt bra sortiment

Om jag ska sammanfatta min egen uppfattning av den nya stugan så är den bara positiv. Lampor som drivs av solceller känns både praktiskt och miljövänligt och eftersom det bara är energisnåla LED-lampor så kan man driva lamporna länge och bra på den solenergi som man samlar in. Stugan var ljus, mysig och väldigt inbjudande och jag tror många vandrare kommer att uppskatta nya Stensdalsstugan. Den enda nackdel jag kunde finna var att golvet var riktigt kallt så isoleringen kan inte vara så bra som den borde men med tjocksockar eller lånetofflor är det problemet löst. Stugan har väldigt högt i tak och det kan tyckas onödigt då man istället kunde ha konstruerat ett loft med t.ex. golvbäddar eller fler sängplatser så stugan är relativt välbesökt och kan vara fullbelagd men vad jag förstår så fick man inte bygga fler våningar, av olika för mig okända orsaker.

Det finns även en vedeldad bastu med tvättrum som ligger intill Stensån som var riktigt härlig att besöka samt en stugvärdstuga. Stensdalen ligger fint med bara 13 kilometer till Vålådalens fjällstation och har vandringsleder som går till både Vålåstugorna och Gåsen så kom gärna hit på ett besök både vinter och sommar.

2 Responses to "Nya Stensdalsstugan"

    Comments (2)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login