Login
+Follow
Login

Issjödalen och Pyramiderna

By cykelochuteliv on 2015.08.23 In Fjällvandring Vålådalen

Det var ett tag sen jag bloggade här av lite privata skäl men nu är jag tillbaka. Sommaren har mestadels inneburit jobb på heltid men jag har börjar komma igång med lite fjällturer igen och därmed ökar lusten för fotograferingen och skrivandet igen.

För en vecka sedan tog vi en dagstur till Issjödalen och Pyramiderna i Vålådalen. En plats jag verkligen rekommenderar alla att besöka för det är väldigt speciellt, kanske den mest speciella platsen jag vet i Jämtlandsfjällen. Detta område har häftiga formationer som skapades av inlandsisen och dess avsmältning, då vattenmassor förflyttade mängder med sten och grus.

Ta tåget till Undersåker och sedan buss till Vallbo, alternativt bil hela vägen till Vallbo fjällgård. Parkera vid den lilla kyrkan och börja vandra mot Grönvallen. Efter några kilometer svagt uppförslut och över några myrar passerar ni Stora Vargtjärn som är en perfekt plats att pausa på.

DSC00531

 

Fortsätt sedan mot den gamla samevistet Grönvallen där naturen förändras och det blir lite som att stiga in i Sagan om ringen och hobbitarnas hemvist. Det finns vatten, vindskydd och ett par speciella samehus som är halvt integrerade med naturen.

 

DSC00536
DSC00539

Efter en bit uppförsbacken kommer man fram i Issjödalen. En häftig dal där man finner både den kungliga jaktstugan från 1891 och den turkosa Issjön som verkligen gör skäl för namnet om man tänker på temperaturen. Detta är en perfekt plats att tälta på.

Issjödalen

Issjödalen

Kungliga jaktstugan

Kungliga jaktstugan

Issjön

Issjön

Efter detta sker en liten stigning och man hamnar sedan helt plötsligt på en platå som verkligen är platt och dal nummer två dyker upp. Längst ner i denna dal finns de berömda pyramiderna som är väldigt speciella. En del tror att de bildats av två istider. Det finns bra information att ta del av gällande både Issjödalen och pyramiderna nere på Naturrum i Vålådalen som är väl värt ett besök.

DSC00590

Pyramiderna

Pyramiderna

Häftiga formationer (Ser ni personerna på toppen?)

Häftiga formationer (Ser ni personerna på toppen?)

Utsikt ner mot Middagsvålen och Vallbo samt Ottfjället.

Utsikt ner mot Middagsvålen och Vallbo samt Ottfjället.

Man ska pausa också...

Man ska pausa också…

Vid Pyramiderna kan man ta vänster och kommer då till Lunndörsstugorna några kilometer längre fram. Man kan alltså gå Pyramiderna och Issjödalen på en dagstur med lätt packning (cirka 2,3 mil) eller tälta vid Issjön och sedan gå till Lunndörrsstugorna och fortsätta en flerdagsvandring om man så önskar. Denna tur är även cyklingsbar med mountainbike om man har hyfsat bra kondition då den bitvis är rätt tekniskt med en del motlut. Men det är lättcyklat i Issjödalen, uppe på platån och dessutom får man en hel del nedförsbacke på väg tillbaka till Vallbo! Det finns ett bra reportage om denna cykeltur på denna länk Cykla med Karin!

Kort och gott, en häftig plats man inte ska missa! Här kommer en sista bild på väg tillbaka där man ser pyramiderna till höger och Issjödalen till vänster.

DSC00640

 

 

 

 

 

2 Responses to "Issjödalen och Pyramiderna"

    Comments (2)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login