Login
+Follow
Login

Vilket hjul?

By cykelochuteliv on 2016.04.07 In MTB XC

Snart är det dags även för oss i norr att påbörja en ny cykelsäsong. Skidorna ska vaxas och packas in i förrådet och cykeln ska poleras och tas ut för nya härliga mil.

Det är en hel del hype kring utrustning, cykel är absolut en hobby där man kan grotta ner sig väldigt mycket och man kan förutom att ha flera olika cyklar även äga massvis med tillbehör och special utrustning. Det pratas och diskuteras väldigt mycket kring vilken cykelstorlek man ska ha och det som för något år sen var standard är i mångas ögon nästan meninglöst att äga idag.

Jag vill slå ett slag för nöjet i cyklingen. Lägg inte all energi på om du ska ha 26, 27,5 eller 29 tum och fastna inte i de ändlösa diskussionerna om vilken storlek som är bäst eller som man måste ha för att kunna cykla enligt vissa. Det finns inget som är bäst, det finns olika typer av cyklar och det är du som gör det roligt. Visst har de olika storlekarna sina fördelar, men glöm inte att de även har sina nackdelar. Jag har blivit frånåkt av otroliga cyklister på gamla halvdämpade cyklar så det är lite som pappa brukade säga ”Ingemar Stenmark skulle köra om dig vilka skidor ni än valde att tävla på”……om nu hastigheten är det som du prioriterar?

Vill du grotta ner dig lite i de olika hjulstorlekarna och vad de innebär så kan du läsa en bra sammanfattning här

Det går alldeles utmärkt att cykla på en 26-tummare eller en 27,5-tummare eller varför inte en 29-tummare. Det beror helt på vad du vill ha för fördelar och nackdelar. En 29:a rullar lätt över hinder och kanske är snabbare på grusvägar, men å andra sidan är accelerationen något sämre och lite mindre smidig vid snabba trånga passager. En 26:a är snabb i accelerationen och smidig i hanteringen men rullar inte lika lätt som en 29:a när farten är uppe och en 27,5-tummare ger dig något där mellan. Och är det alltid bättre men något som är enklare, vill du alltid rulla enkelt över ett hinder eller kanske är det utmaningen och svårigheten med hinder som du tycker utmanas av?

Köp en cykel du tycker du har råd med och cykla, när du utvecklas som cyklist så kanske du kommer på vilken typ av cykel som passar dig och din cykling bäst och kan investera och köpa en annan cykel senare.

Jag hoppas bara att du som vill börja cykla mountainbike inte känner dig dum eller rädd att komma med fel grejor, lyssna inte alltid på allt som alla säger utan fokusera på vad du vill göra med cyklingen. Vill du tävla, vill du bara ha roligt, vill du gå ner i vikt, vill du njuta? Köp och spendera sedan de pengar som gör att du uppfyller ditt mål och tänk inte så mycket på vad andra tycker.

Det är du som cyklar och bestämmer vad som är roligt och vad som är bra!
Och det är DU och din inställning som gör den stora skillnaden!

 

 

En sådan här dag hade jag valt första bästa cykel och det hade oavsett varit lika fantastiskt

På väg ner från Gåsen till Storulvån

2 Responses to "Vilket hjul?"

  Comments (2)

 1. elisabeth wrote:

  se helt fantastiskt ut.

  När är tycker du bästa tiden att åka dit för att cykla ?

  • cykelochuteliv wrote:

   Hej!

   Jag har helt missat ditt inlägg och ber om ursäkt för det. Man kan egentligen cykla där rätt tidigt och hela sommaren fram till slutet av september. Huvudsaken är att det inte är för blött. Men om du kan skulle jag rekommendera att åka mitten/slutet av augusti eller i början på september då höstfärgerna kommit!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login