Login
+Follow
Login

Andersön, Jämtland

By cykelochuteliv on 2016.05.05 In Friluftsliv Lågland

Idag var det något så ovanligt som en ledig vardag och lite varmare väder här i Jämtland så jag gick på en vandring runt Andersön i Storsjön. Ön är populär bland Östersundare då den ligger relativt nära stan och passar bra till alla typer av aktiviteter. Här möter man joggare, grillare, cyklister, badare och barnfamiljer. Andersön är ett naturreservat och man når ön genom att från Östersund köra via Frösön över Vallsundsbron, sväng till höger mot Orrviken. Efter en dryg mil, strax före Sunne kyrka, tar du till höger mot Norderön. En skylt finns vid den smala grusväg som leder in i reservatet.

Det är också en ö med en lång historia, man tror att de första människorna flyttade hit redan för 8000-9000 år sedan och det finns rester av gamla boplatser från yngre stenåldern.
(Källa Länsstyrelsens hemsida)

DSC02382_lzn

Kämpat länge mot vinden….

DSC02381
År 1178 utspelades här en strid mellan jämtar och norrmän som slutade med att Jämtland hamnade under norskt styre (Källa Wikipedia). Under 1500-talets andra hälft uppstod oroligheter i Jämtland som sedan pågick under lång tid. Vid freden 1645 blev Jämtland slutligen svenskt igen. Kort därefter gav drottning Kristina order om att en befästning, Andersö Skans, skulle byggas för att förstärka det svenska försvaret mot Norge. Jämtarna beordrades till tvångsarbete och bygget påbörjades 1651. Redan 1654 avstannade arbetet på grund av bland annat penningbrist och jämtarnas högljudda protester. På Skansholmen finns stora delar av försvarsvallen kvar. Drottningen hade också planer på att ”Jämtlands stad” skulle byggas på Andersön, men detta blev det bevisligen ingenting av. (Källa Länsstyrelsen i Jämtlands län, PDF )

DSC02384_lzn-1

Visste ni förresten att Storsjön är Sveriges femte största sjö till ytan (Källa Wikipedia). Jag har även hört att det ryms 24 miljarder badkar med vatten i sjön!

DSC02402_lzn

DSC02401_lzn

DSC02398_lzn

Andersöskiffer

Vi traskade omkring ett par timmar och efter både bad och fika så hade vi sett en hel del av ön. Jag brukar cykla här en del också och kan rekommendera ett besök.

DSC02396_lzn

DSC02421_lzn

På 1600-talet fanns sju gårdar på Andersön. År 1660 slogs dessa ihop till en enda stor gård, det så kallade regementskrivarbostället. Här drevs stuteri och det fanns många kor. Här planterades en massa olika saker, bland annat 70 lindar, 600 lönnar och mängder med kastanjeträd. Här fanns även syrener, äppelträd, päronträd och odlingar av jordgubbar och åkerbär. Under den här tiden var stället omtalat som en av Jämtlands största och mest välskötta gårdar. Under slutet av 1700-talet gick jordbruket emellertid i konkurs. Idag kan drivs någon form av jordbruk här, jag tror någon arrenderar marken och det brukar finnas en del kor här på sommaren att hälsa på! (Källa Länsstyrelsen i Jämtlands län, se PDF)

DSC02408_lzn

DSC02407_lzn

DSC02403_lzn

2 Responses to "Andersön, Jämtland"

  Comments (2)

 1. Nåke wrote:

  Trist at du har klippt från lanststyrelsens sajt utan att uppge källa.

  • cykelochuteliv wrote:

   Det hade jag helt missat, hade nog lite för bråttom men jag har fixat det nu. Jag hade ju självklart inte denna spännande kunskap i mitt eget huvud. Tack för påminnelsen!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login