Login
+Follow
Login

MTB Vålådalen

Vålådalen har riktigt bra cykling och området är väldigt lättillgängligt då det går bilväg ända fram till fjällstationen i Vålådalen och även till Vallbo. Om du vill åka kommunalt så kan du ta tåget till Undersåker och sedan buss med Länstrafiken som stannar både 1 km från Vallbo samt alldeles vid Vålådalens station. Ett annat ställe att bo och äta på är Vålågården som ligger nära Vallbo cirka 6 kilometer innan Vålådalen. Där kan du tälta eller hyra enkel stuga till bra pris och bussen stannar även där.

Länsstyrelsen driver just nu ett projekt i Vålådalen och man önskar att cyklister läser informationen om vilka leder som  rekommenderas att man håller sig till. Detta är för att minska slitaget i naturen då väldigt många cyklar i och kring Vålådalen. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida. Observera också att det råder förbud att beträda Pyramiderna och runt dessa, respektera!

Länsstyrelsen – Cykelvett Vålådalen

Det finns fyra kända cykelturer i Vålådalsområdet och jag presenterar än så länge tre av dem då jag endast har vandrat den fjärde (Issjödalen/Pyramiderna) Men den kommer även den att dokumenteras. Du kan läsa mer om turen och se fler bilder i ett av mina tidigare inlägg om Cykeldag i Vålådalen.

Dokumenterade cykelturer

1. Vålådalen – Blanktjärnarna
2. Vålådalen – Stensdalsleden
3. Vallbo – Bäverkroken
4. Vallbo-Vålådalen (Kommande)

1. Vålådalen – Blanktjärnarna (Blanktjärnsrundan)
GPS och info
Längd: Cirka 1,3 mil
Svårighetsgrad: 3 av 5
Underlag: vandringsled 100%

Detta är en tur som är ett måste om du är i trakten av Vålådalen. Det är lättcyklat största delen av turen förutom mot slutet då det blir lite steningt samt brant uppför för att cykla vissa delar men du belönas till slut med en fantastisk fikaplats vid de turkosa blanktjärnarna. Turen startar med bred fin stig och tar dig via en hängbro över Vålån och direkt höger för att sedan börja gå lite svagt uppför i fin skogsmiljö. Observera att när du cyklat upp för en brant backe cirka 500 meter efter bron så kommer ett vägskäl med två vägar till tjärnarna…du ska här välja att cykla rakt fram för det är där den fina cyklingen finns.

Efter fina stigar som i partier letar sig svagt uppför kommer du till öppna ytorna vid Matskålsängarna och efter detta kommer ett parti som är stenigt men cyklingsbart med lite teknik och framåtanda. Har du pigga ben går det även att ta en avstickare till Vålåfallet, du viker då av mot höger en bit efter Matskålängarna där stigen viker av mot Blanktjärnarna till vänster och mot vattenfallet till höger. Jag har själv inte hunnit ta denna avstickare än men det kommer säkert framöver. Strax innan du kommer fram till tjärnarna så går det i partier brant uppför med grusigt underlag så där leder man cykeln upp för att sedan avsluta med en härlig cykling uppe på en brant ås där du ser lämningar från istiden på ena sidan och Blanktjärnarna dyker upp på högra sidan.

Väl framme så är det bara att välja och vraka bland några fina grillplatser eller välj din egen privata strandplats och bara njut. Vid rätt väder kan det vara en fantastisk plats att vara på då det medelhavsliknande turkosa vattnet speglar fjällets toppar. Vattnets färg tillsammans med höstens färger är bland det finaste jag har upplevt.

De flesta cyklar sedan tillbaka samma väg som de kom men det finns möjlighet att cykla fortsättningen på vandringsleden runt och tillbaka till Vålådalens station men denna del är betydligt stökigare och kräver en hel del teknik och att man gillar väldigt terknisk/stökig cykling för att den ska vara rolig. Tar du samma väg tillbaka som du kom så belönas du nu tack vare en del höjdmeter på finfin susande nedförskörning i flera partier innan du alldeles för snabbt är tillbaka vid Vålådalens station. En bra dag helt enkelt!

Andra cykelturer som du kan passa på att göra när du ändå är i trakterna är leden mot Stensdalen, Bäverkroken i Vallbo samt cykla en sväng vid Nulltjärn/kyrkstenen.

Panorama


Blanktjärnarna (2)

Matskålängarna

2. Vålådalen – Stensdalsleden
GPS och Info
Längd: Cirka 1 mil
Svårighetsgrad: 2 av 5
Underlag: Stig 100%

Detta är en led som passar både nybörjaren och den erfarne cyklisten. Leden är lätt och innehåller väldigt lite rötter och sten och du kan hålla rätt hög fart och njuta av de fina skogarna längst turen. Är du erfaren cyklist är det roligt att cykla då du kan ligga på rejält och utmana dig själv eftersom stigen ofta är bred och snabb. Från start är cyklingen mycket enkel men den har vissa partier som är lite mer utmanande med spänger och lite rötter men jag anser cyklingen enkel överlag. När du har nått till den del där leden delar sig mot Vålåstugorna och Stensdalsstugorna vänder du tillbaka samma väg. Om det har regnat så rekommenderar jag inte att cykla denna led då det samlas en hel del vatten på stora delar av sträckan och det sliter på marken så kör den enbart om det är hyfsat torrt.

Stensdalen och Nulltjärn (9) Stensdalen och Nulltjärn (3)

Du kan läsa mer om turen och se fler bilder i ett av mina tidigare inlägg om Cykeldag i Vålådalen.

Karta

3. Vallbo Bäverkroken
GPS och Info
Längd: Cirka 11 km
Svårighetsgrad: 3 av 5
Underlag: Stig 60% Grusväg 40%

Bäverkroken är en väldigt rolig tur som kombinerar fin stigcykling med bitvis teknisk cykling efter cirka 1 km och på slutet vid ån. Det finns grusväg, perfekt singeltrack, utförskörning och fina miljöer så det är en tur som innehåller det mesta. Starten går i Vallbo och startar enkelt med bred stig som efter ett tag slingrar sig uppåt och blir lite svårare och mer teknisk innan den till slut korsar en sandväg och utförskörningen börjar. Titta gärna på GPS-kartan så du ser var du ska starta för att hamna rätt från starten. Det kan vara lite trixigt att finna starten av stigen bakom hotellet/husen.

Bäverkroken Cykling 2014 (65)

Bäverkroken Cykling 2014 (68)

När du korsat sandvägen kommer ett parti med riktigt rolig utförskörning som är fin och inte så teknisk den första delen men på slutet av utförskörningen strax innan ån så är det i partier stenigt och smalt men det går bra att cykla om du har lite vana av teknisk cykling.

Bäverkroken Cykling 2014 (66)

Du passerar vid ån en riktigt fin hängbro och kommer till en glänta med rastplats och minnestavla som berättar om den familj som en gång i tiden bodde här och den hemska olycka som tog en av makarnas barns liv. ”År 1860 kom Pehr Jönsson och hans hustru Sara hit för att slå ner sina bopålar och bli torpare. År 1874 fanns 4 barn i familjen. En av flickorna hette Sara och hon skulle snart fylla 12 år, men ödet ville annat. Den 9 mars fick pastorn i Undersåker föra in i dödsboken att Sara avlidit. Dödsorsak: Vådaskjuten till döds av en lapp-gosse. Livet i Bäverkroken gick ändå vidare fram till 1902. Då flyttade Sara och Pehr till Vallbo och Bäverkroken blev avfolkat, men det har aldrig vuxit igen.” (Källa: Skylt vid Bäverkroken)

Bäverkroken Cykling 2014 (70)

Bäverkroken Cykling 2014 (69)Minnestavla

Bäverkroken Cykling 2014 (71)

När du har fikat eller pausat vid denna fina plats så kommer nu den absolut finaste delen av cyklingen på denna tur, den del som Bäverkroken är känd för. Nu kommer du att cykla på en fin singeltrack längst fångån i ett par kilometer och det blir riktigt roligt med fin platt stig och skönt flow. Här behöver jag inte berätta mer än att det bara är att köra på och njuta tills stigen tyvärr tar slut som alla bra stigar.

Bäverkroken Cykling 2014 (78)

Stigen mynnar till slut ut på grusvägen strax innan Fångmons fiskecamp där du håller vänster.

Bäverkroken Cykling 2014 (79)

Nu cyklar du en liten bit förbi en vägbom och sen vänster över en bro och passerar Fångmons fiskecamp och vägen till Vålådalen där du svänger vänster. Observera att efter cirka 100-200 meter ska du svänga höger av från vägen vid ett gammalt förråd/garage.

Bäverkroken Cykling 2014 (82)

Här cyklar du sedan över ett kalhygge ner till en grusväg och Post-Olles torg med sin egen historia som du kan läsa om på plats.

Bäverkroken Cykling 2014 (83)

Bäverkroken Cykling 2014 (85)

Cykla på denna grusväg tills dess att du korsar bilvägen igen och då cyklar du rakt över in på den gamla färdvägen till Vallbo. Denna del är faktiskt rätt rolig då den kombinerar grusväg/gräsväg med lite stigar. Du passerar en minnesplats med resterna av ett gammalt sågverk och där finns ett vindskydd som passar bra för fikastopp nummer två. Sista biten går på Vallbos elljusspår och är helt okej men inget upphetsande roligt.

Bäverkroken Cykling 2014 (88)Bäverkroken Cykling 2014 (90)

Efter 11 kilometer är du tillbaka i Vallbo och du kan passa på att besöka det gamla lappkapellet som finns där eller bege dig till Vålådalen för att cykla en annan runda.

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login