Login
+Follow
Login

Utrustning

Som de flesta friluftsmänniskor tycker jag utrustning är både viktigt och spännande att testa. Jag har en väldigt blandad samling av utrustning med ett spann från det billigaste till väldigt dyrt beroende på vad det är och vilka krav jag ställer på olika sakers funktion. Jag som bor i Jämtland kan köpa det mesta på rea eller utförsäljning då vi har många bra märken som antingen har fabriker eller concept-stores här i länet. Bland annat har vi tillgång till Lundhags, Klättermusen, Houdini, Woolpower och Trangia. Är man bara uppmärksam på olika utförsäljningar så kan man fynda till 50-60% av ordinarie pris vilket gör att du kan köpa dyra saker till en vettig slant.

Här följer nu några recensioner av de prylar som jag har i mitt förråd.

Skaljacka – Klättermusen Brede
Utförsäljningfokuserad som jag är kom jag över en Klättermusen Brede för drygt 2995: – mot ordinarie pris på nästan 7000. Visst färgen är gul och jackan inte den snyggaste i världen rent designmässigt i mina ögon, men vilken jacka detta är! Det är en tung jacka och den är för varm i min smak att använda på sommaren men som vinterjacka och även höstjacka slår den det mesta jag testat. Hållbarheten och det robusta materialet är otroligt starkt och att min hund hoppar på mig med klorna ute gör inget på denna jacka.

Vindstruten är också den otroligt effektiv, sitter jag i en lift eller står på fjället i halv storm så är det vindstilla i ansiktet och det är väldigt skönt och dessutom en säkerhetsaspekt då frostskador i ansiktet lätt uppkommer på vintern i kombination med vind. Även om jackan är kraftig så ger den väldigt bra rörelsefrihet och du kan med lätthet röra dig i jackan även om du har t.ex. en dunjacka under den. Andra smarta funktioner är t.ex. att samtliga fickor är ur vägen för höftbälte och sele vilket gör det lätt för mig att åka skidor med min hund.

Brede

Jackan är relativt lång och räcker ner över baken vilket jag kommit att föredra då korta jackor ofta gör att du fryser över delikata områden samt att det uppkommer glipor där snö letar sig in. Alla remmar för justeringar både i midjan, vid ärmsluten och på luvan är gedigna och lätta att använda även med vantar på. Förstärkningar på axlar och armbågar samt vid midjeslutet gör att ryggsäckar och annat som gnager mot jackan inte sliter ut tyget. Som pricken över i:et är Klättermusen ett företag med miljötänk och jackan är en PFOA-fri produkt. Det finns miljöaspekter där jackan kunde varit bättre men man får ha med sig i åtanke att jackan är väldigt hållbar och kommer att räcka många år vilket i sig gör ett mindre avtryck på miljön. Jag har haft den i snart 5 år och den är som ny förutom ett par fläckar som såklart syns då jackan är gul. Jag använder jackan både för utförsåkning, turåkning, långfärdsskridskor och i stan som vardagsjacka och kommer inte att byta ut denna jacka förrän den är utsliten, vilket kan ta sin tid.

+Plus
Slitstark med extra tåliga områden
Står emot allt väder
Extremt effektiv vindstrut
Genomtänkta detaljer såsom fickor och justeringar
Miljövänlig

-Minus
Tung så den passar för mig inte som vandringsjacka
För tjock/varm för att använda på sommaren.
Dyr

Skalbyxor – Houdini Fusion guide pants
Även detta plagg kom jag över på en utförsäljning hos Houdini i Nacka på ett Stockholmsbesök och det var verkligen ett kap. Jag köpte ett par Houdini Fusion Guide Pants för drygt halva priset, det var en testmodell med benslut i kraftigare material från deras alpina byxa. Jag kan med lätthet säga att det är de skönaste skalbyxor jag testat, de känns som joggingbyxor. De är mjuka och följsamma och sitter som en smäck. Byxorna är i 4-vägsstretch, vilket gör dem mjuka, följsamma och tysta samtidigt som de har ett vattentätt 3-lagersmembran med paneler i softshell på insida av ben och i svanken, där ventilation behövs mest.

pants+Plus
Väldigt behagliga att använda, även utan någonting under
Bra passform för dig som är lång och smal
Dragkedjor på sidan för ventilationventilering

-Minus
Inte helt vattentäta
För tjock/varm för att använda på sommaren.

Cykel – Canyon Nerve XC 6.0 Årsmodell 2011
Jag har en 26 tums Canyon som med undantag av ett avbrutet växelöra fungerat prickfritt i snart fem säsonger vilket jag anser som väldigt imponerande. Prismässigt låg den på cirka 14500: – när jag köpte den och det är mycket prisvärt om man jämför med att köpa en liknande cykel inne i stan.

Cykeln är lätt, tålig och gör sina uppgifter med bravur och jag personligen uppskattar 26 tums hjul framförallt nedför men även kvickheten vid svängar och accelerationen.

Komponenter

  • Växlar och växelreglage Shimano XT och SLX
  • Bromsar – Avid Elixir 5
  • Bakdämpare – Fox float RP2 120 mm
  • Framdämpare – Rock Shox Reba RL
  • Däck – Schwalbe Nobby Nic

+Plus
Prisvärd
Bra komponenter
120 mm fjädring

-Minus
En del reservdelar som växelöra måste köpas från Canyon i Tyskland
Låsning av framdämpare tenderar att börja krångla på dessa framdämpare

Cykel – Hybrid
Min cykel för vardagsbruk är inte någon dyr cykel. Jag köpte en Felt QX75 via Tyskland för drygt 3995:- och den är helt odämpad men fungerar ypperligt som träningscykel och pendlarcykel och den är snabb och fungerar i ur och skur. Den enda delen som jag inte alls är nöjd med är bromsarna, dåliga och skrikiga skivbromsar. På min förra Felt-cykel hade jag vanliga V-bromsar som fungerade perfekt och som kostade cirka 35kr och fem minuters jobb att byta ut, dessutom lät de inget. Jag har lärt mig att ska man ha skivbromsar så ska det vara hydrauliska bromsar och man ska inte köpa billiga bromsar.

felt

Ryggsäck
Jag har sedan 2011 haft en Osprey Raptor 14 som cykelryggsäck och den är helt fantastisk. Den har en massa smarta lösningar för lampa, hjälmhållare och det medföljer en vattenblåsa på tre liter som är riktigt tålig och bra. Denna blåsa kan man enkelt ta loss och flytta till min andra ryggsäck vilket sparar en del pengar. Det finns flera så fack inuti för cykelslang, verktyg och andra reservdelar men bör ha med sig när man cyklar. Deras nyaste variant av denna ryggsäck är snäppet värre, den har ett utrullningsbart verktygsfack, smart grej! Det är viktigt att ryggsäcken sitter åt längst kroppen när man cyklar och det tycker jag verkligen att denna ryggsäck gör, den sitter nära och skönt samt att den har Airscape vilket innebär att det finns ett spänt mellanrum mellan ryggen och ryggsäcken som gör att luft kan passera och att säcken inte fastnar och ”klibbar” fast på ryggen. När du väljer ryggsäck så gör det med omsorg och jag kan rekommendera Ospreys olika modeller, smarta lösningar och tåliga säckar.

osprey1

+Plus
Många små smarta fack inne i väskan
Bra ventilation för ryggen
Slitstark
Sitter väldigt bra mot kroppen

-Minus
Regnskydd måste köpas separat
Saknar frontöppning

Underställ – Woolpower & Woolpower Lite
Ett bra underställ är nyckeln till ett roligt friluftsliv. Att vara blöt, kall eller ha kläder som kliar kan göra den bäste vandrare till ett vrak. Efter att ha använt syntetunderställ så har jag helt gått över till ull som är ett fantastiskt material. Jag har två par långkalsonger och två överdelar från Woolpower och de är alla fantastiska plagg som jag har året om. De tjockaste långkalsongerna Long Johns 400 är så galet varma att det måste vara minst minus 10 grader för att de ska gå att använda men jag har upplevt sittliftens kyla i minus 20 och då är de skillnaden mellan en bra skiddag eller en iskall upplevelse. Jag har även den tunnare varianten Long john 200 som är lite svalare och som ofta räcker både höst och vinter som värmande plagg.

Överkroppen värmer jag både med deras 400 turtle neck och på sommaren, hösten och som lättare plagg på överkroppen har jag Woolpower light som jag köpte i sommar och som överraskat med sin sköna passform och material och en bra funktion. Detta är ett plagg som jag verkligen rekommenderar då det inte alls luktar som syntet och det håller värmen även om du svettas eller blir blöt. Ofta räcker det med att vädra plagget ute ett par timmar för att det ska kännas fräscht igen.

lite

+Plus
Luktar nästan ingenting när du svettats
Sköna och tåliga
Räcker ofta att bara vädra dem efter användning

-Minus
Lite dyra i inköp

Fleecejacka – Houdini power houdi
Som så många andra människor så måste jag slå ett slag för Houdinis power houdi som nog är det plagg som jag burit mest av alla plagg. Den är skön, praktisk och dessutom snygg så du kan ha den i alla sammanhang. Visst kostar den en hel del för en fleece-jacka men hållbarheten är riktigt bra och det känns inte som om den slits även om jag burit den hundratals timmar och tvättat den massvis av gånger. Ett perfekt plagg för alla tillfällen helt enkelt.

houdi

+Plus
Slitstark
Skön
Passar till alla tillfällen

-Minus
Genererar inte så mycket värme så passar inte som mellanplagg vid väldigt kallt väder.

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login