Login
+Follow
Login

MTB Jämtlandsfjällen

Här presenterar jag några av mina cyklade turer runt Storulvån, Arådalen och Helags som jag tycker är värda en egen permanent presentation.

Dokumenterade cykelturer

1. Storulvån-Gåsåns vindskydd
2. Storulvån-Ulvåtjärn
3. Glen-Visjöns vindskydd
4. Torkilstöten – Helags

Kommande turer som kommer att dokumenteras
Helags – Pilgrimsleden – Torkilstöten (Klar och på gång)

1. Storulvån-Gåsåns vindskydd
GPS och info
Längd: Cirka 3 mil
Svårighetsgrad: 2 av 5
Underlag: Stig 65% och grusväg 35%

Kanske fjällvärldens mest cyklade tur och detta av en orsak. Turen är tre mil tur och retur och är lättcyklad så den passar för alla nivåer av cyklister och du får verkligen uppleva det bästa av fjällcykling.

Turen startar med cirka 1,5 kilometer härlig cykling jäms med myrar och över en hängbro fram till en grusväg som sedan tar dig sju kilometer till början av den egentliga fjällcyklingen. Kommande sju kilometer består av relativt flack och fin singeltrack av högsta kvalitet. Höjdskillnaden från Storulvån till Gåsån är cirka 100 meter men detta märks inte så mycket när du cyklar dit förutom någon enstaka uppförsbacke. Väl framme vid Gåsåns vindskydd kan du välja att stanna och fika och njuta av en fantastisk utsikt och sedan vända samma väg tillbaka. Tillbaka till Storulvån får du nu relativt mycket nedförslut trots att du inte behövt kämpa så oerhört mycket på vägen upp. Väldigt lite sten och rötter och mestadels fin stig såvida det inte har regnat mycket för då kan denna tur bli väldigt geggig och blöt.

Någon gång kan jag rekommendera att du fortsätter fem kilometer ytterligare uppför till Gåsenstugorna vilket ger dig fem kilometer susande utförskörning tillbaka till vindskyddet. Varför inte sova kvar i stugorna och cykla hem nästa dag?

Väljer du att vända vid vindskyddet vilket många gör har du nu en fantastisk svag nedförsbacke hela vägen tillbaka till Storulvån vilket inte kan beskrivas som annat än dunderskoj!

 

Singletrack

Singletrack

dsc05629

dsc05649

Nya vindskyddet 2016 vid Gåsån

dsc05623

dsc05638

Gåsåns vindskydd

Gåsåns vindskydd

Panorama

Panorama

 

2. Storulvån – Ulvåtjärn
(GPS och info kommer i sommar)
Längd: Cirka 1,3 mil
Svårighetsgrad: 3 av 5
Underlag: vandringsled 100%

Detta är en tur som passar de flesta cyklister då den är relativt platt och lättcyklat största delen av sträckan. Svårighetsgraden 3 lägger jag på grund av att slutet är relativt brant och stenigt vissa partier och det finns en del andra partier inom de första 2-3 kilometerna som är väldigt steniga/tekniska. Men förutom dessa delar är cyklingen relativt enkel.

Turen startar med en dryg kilometer av stenig uppförsbacke som bäst passeras med cykeln bredvid dig. När du kommit upp för backen så kommer en liten bit med halvtrixig cykling där man stundtals får kliva av cykeln då och då om du inte är väldigt duktig. När väl den flacka delen dyker upp har du två-tre kilometer kalasfin cykling i enkel platt terräng fram till Ulvåtjärns vindskydd. Här får du uppleva en väldigt fin plats med sandstrand och nedsänkt vattendrag där du kan sova, läsa, äta eller bara njuta- Om du känner att du har ork kan du fortsätta till Blåhammaren och tillbaka men det kräver några timmar extra tid och är relativt jobbigt då det efter Ulvåtjärn kommer en lång seg backe (Som självklart blir en fantastisk upplevelse på vägen tillbaka). Ett kortare och enklare alternativ är att cykla förbi Ulvåtjärn mot Enkälens vindskydd någon kilometer tills dess att det blir svårcyklat och fullt av spänger, då kan du vända tillbaka och cykla ner till Storulvån igen.

Ulvåtjärns vindskydd

Ulvåtjärns vindskydd

Runt Ulvåtjärn

Runt Ulvåtjärn

Runt Ulvåtjärn

Runt Ulvåtjärn

Motorväg på fjället

Motorväg på fjället

Ett extra bra tips är att när den steniga backen börjar på vägen tillbaka så håller du vänster på en liten stig så kan du cykla ner hela vägen på den gamla vandringsstigen och du slipper alla stenar i den ordinarie backen.

SAM_4755

3. Glen – Visjöns vindskydd (Höglekardalen)
Längd: Cirka 1 mil
Svårighetsgrad: 3 av 5
Underlag: Stig 75% och grusväg 25%

Detta är kanske en tur inte alla gör då den ligger lite bredvid de vanliga rutterna men jag rekommenderar detta område varmt då det finns både bra cykling men väldigt fin vandring. Förutom att detta område är bland de finaste i Jämtland så får du vara relativt ensam på fjället då det inte är speciellt mycket folk här. Vägen mellan Persåsen och Arådalen kallas Fäbovägen och här passerar du cirka 30 fäbovallar och vissa av dessa kan du besöka under sommaren för att se hur man levde med djuren förr i tiden.

STF har en fjällstuga som är en av få som du kan nå med bil och den byggdes en gång i tiden som fjällstation men är numera en mindre stuga där du kan få både våfflor och boende. Vi körde bil till Arådalen och satte upp vårt tält bredvid fjällstugan då denna var stäng i Juni när vi var där, intill stugan finns bland annat ett fint fjällkapell samt en liten sjö som heter Anjelikasjön där man kan bada efter cykelturen, ett tips är att komma ihåg myggoljan om du kommer i Juni-Juli.

Den cykeltur som vi cyklade startar mellan Arådalen och Glen vid Slakterigatan och går till Visjöns vindskydd men man kan fortsätta hela vägen till Höglekardalen och därifrån kan man åka buss till Östersund om man vill. Turen kan alltså även starta i Bydalsfjällen och avslutas i Glen eller om man vill cykla tillbaka till Bydalen. Till Glen finns dock ingen bussförbindelse utan det är egen bil som gäller.

Vi parkerade bilen vid den bommade Slakterigatan och det startar med en grusväg som sluttar uppför ett par kilometer fram till samernas slakteriplats.

Start Slakterigatan

Start Slakterigatan

grusvägen

 

När vi passerat slakteriplatsen så börjar fjällstigen och större delen av denna tur till Visjöns vindskydd är mycket fin med undantag av den sista delen innan vindskyddet som är rätt så stenig och teknisk. Stigarna består mest av hårda grusstigar med stenområden.

 

panorama

Efter att ha passerat slakteriplatsen så är utsikten fantastisk i 360 grader och du kan se Hundshögen, Prästlekarfjället och Glensjön samt Visjön är fantastiskt fin och det är sällan du möter andra vandrare eller cyklister på denna sträcka vilket jag själv kan tycka är rätt skönt.

 

fin stig spång

 

Efter en fin sträcka med härliga nedförsbackar närmar vi oss vindskyddet där vi stannar för fika och vila. Visjön syns till höger om vindskyddet och ni ser även att leden fortsätter uppför efter vindskyddet och vill ni som sagt cykla hela vägen till Höglekardalen så fortsätter ni där.

Visjöns vindskydd

Visjöns vindskydd

Innan Visjöns vindskydd

Innan Visjöns vindskydd

 

 

Vi vänder tillbaka mot Glen och bilen och turen avslutas skönt nog med en lång nedförsbacke på fin grusväg så låren kan vila upp sig innan vi tar ett dopp ensamma i Angelikasjön.

Anjelikasjön

Anjelikasjön

 

4. Torkilstöten – Helags
GPS och Info
Längd: 1,2 mil
Svårighetsgrad: 2 av 5
Underlag: Stig 100%

Man kan cykla till Helags fjällstation både från parkeringen vid Kläppen eller från parkeringen vid Torkilstötens skidlift som jag valde att göra. Detta är alltså egentligen en vinterled men den fungerar utmärkt som sommarled både i Juli och i September då den är torr och egentligen är en sommarled i mina ögon. Fördelen med den senare varianten är att du går upp för slalombacken och har på så sätt tagit de flesta höjdmetrarna direkt och har sedan fin och relativt flack cykling största delen av turen förutom de sista 4 kilometrarna. Turen startar som sagt med en rejäl stigning där du får dra cykeln upp för backen men sen belönas du med riktigt fin och bra cykling ända fram till fjällstationen. Detta är en av fjällens bekvämaste och finaste cykelturer tillsammans med Storulvån-Gåsån och Vålådalen-Stensdalesleden.

Turen startar med klättring upp för slalombacken och en ytterligare liten stigning och jag gjorde detta i 25 graders värme vilket satte igång svettningen rejält! Parkeringen syns längst nedanför liften.

Salombacken

När du har kommit upp på höjden så startar den fina cyklingen och det är bara att börja njuta och segla nedåt. Stigen går lite upp och lite ner men det är i princip bara flack cykling ända tills dess att denna vinterled korsar den ordinarie sommarleden från Kläppen och Kesudalen. Här får du nu njuta av det bästa Jämtlandsfjällens kan erbjuda i form av fjällcykling.

Led Flow led Efter slalombacken

Efter ett par kilometer så finns en väldigt fin tjärn som jag kan rekommendera som badplats om du cyklar en varm dag. Just idag höll denna tjärn en behaglig temperatur på säkerligen 20-22 grader och jag badade och simmade en bra stund tillsammans med min hund. Bättre fjällbad än så här har jag aldrig varit med om!

Bada cykel vid tjärn

När det är drygt fyra kilometer kvar till Helags fjällstation så ansluter denna vinterled till den ordinarie sommarleden som kommer från Kläppen via Kesudalen. Nu börjar en svag uppförsbacken nästan hela resterande bit till fjällstationen men denna uppförsbacke är nästan hela tiden lagom så du kan cykla uppför utan att ta ut dig fysiskt vilket är riktigt roligt. Självklart så bjuder även denna tur på en del rejäla spänger som utmanar balansen och tålamodet men över lag så finns det bara bra spänger på denna tur, antingen enkla brädor utan glipor eller med små små glipor där hjulen inte fastnar.

Spänger

Alldeles för snabbt är du framme vid stationen där en kall öl alltid sitter lika fint. Njut av utsikten och cykla tillbaka samma väg eller sommarleden via Kesudalen till Kläppen och sedan grusvägen till slalombackens parkering. Om du har gott om ork kan du även passa på att cykla en bit på leden mot Sylarna som ett par kilometer bjuder på bra cykling.

Stationenkarta

 

 

 

Om mig

beskrivning

Fjällcyklist, vandrare och numera även novis fjälllöpare som gillar lätt packning och att vara ute. Jag hoppas kunna sprida inspiration och ge tips på bra turer men även trevliga bilder och andra tips.

Jag är stugvärd åt STF när jag kan och gjorde mitt första uppdrag på Gåsen 2014 och hoppas snart igen kunna vara värd. Jag prioriterar fikapauser, skoj och upplevelser före prestationer och antal kilometer och försöker vara miljövänlig i mitt sätt att utöva friluftsliv.

Med på mina små äventyr finns ofta hunden Quling som gillar uteliv minst lika mycket som mig...och fåglar!

Instagram
[instagram-feed]
Arkiv Tags
+Follow

Login